Robijn

robijn_(640_x_480)

Naam herkomst

De robijn (afgeleid van het Latijnse ruber, "rood")

 

Robijn behoort tot de Korund groep;

De Korundgroep bestaat uit de Padparadscha, Robijn en Saffier

 

Kleur

Robijn is een rode edelsteen, een variƫteit van het mineraal korund waarin de kleur hoofdzakelijk door chroom wordt veroorzaakt.

De robijn is net als de saffier een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier. Robijn in Zoisiet is een soort robijn waarbij de kristallen ingesloten zijn in een matrix van Zoriet.

 

Geschiedenis en legende

Deze steen wordt al sinds de oudheid gewaardeerd. De oudste schriftelijke bronnen over de winning van robijnen maken melding van groeven in Birma. Vandaar kwamen de stenen via handelswegen naar de hoven en naar de tempels van de oude Egyptenaren en Grieken. In de Middeleeuwen waren robijnen ook geliefd in Rome. Aanvankelijk werden ze bewerkt tot een ovale vorm. De zeer grote en fraaie stenen hebben ook eigen namen. De robijn werd beschouwd als de levenssteen, die het hart versterkt en kracht teruggeeft. In de oudheid en de Middeleeuwen kende men aan robijnen magische krachten toe. Onder gelovigen heeft de robijn een symbolische betekenis: de waarde van vrouwen gaat die van robijnen ver te boven volgens de bijbel (Spreuken 31).

 

Robijn - BOX135

 

Robijn - BOX136

 

Robijn - BOX137

 

Robijn - BOX138

 

Robijn - BOX171

 

Robijn - BOX172

 

Robijn - BOX173

 

Robijn - BOX174

 

Robijn - BOX309

 

Robijn - BOX311

 

Robijn - BOX312

 

Robijn Saffier - BOX877

 

Robijn - BOX1866

 

Robijn - BOX1867