opaal

opaal_(640_x_480)_(640_x_480)

Naam herkomst:

Genoemd naar het Oudindische woord ‘upala’- edelsteen.

 

Opaal is bros en reageert gevoelig op grote temperatuurschommelingen,

 

Ethiopische Welo opaal
Ethiopië wordt beschouwd als één van de oudste bewoonde menselijke gebieden op de planeet. De Awash Vallei heeft een van de meest complete bewaarde Australopithecus fossielen van ongeveer 3,2 miljoen jaar oud. Het Opaal is te vinden in een plateau 2500 tot 3299 meter. Alleen de lokale bevolking mag ze bewerken. Ze bewerkten het horizontale niveau van de steile bergen. Het veld produceert een verscheidenheid van kristallen, bruine basis en zelfs zwart materiaal. Opaal uit dit veld staat ​​bekend als Ethiopische opaal uit Welo.

 

Soorten en kleur:

Wit Edel opaal heeft een lichte basis en kan een sterk kleurenspel hebben. Zwart Edelopaal heeft een donkere achtergrond, donkergrijs, donkerblauw, donkergroen of grijszwart. Wateropaal (semizwart opaal) heeft een transparant blauwgrijze basis met amber oranje kernkleur. Boulderopaaal is edelopaal met een basis van zand-of ijzersteen. Matrixopaal is dooraderd met laagjes edelopaal en matrixgesteente; Vuuropaal: de kleur varieert van geel tot rood. Harlekijnopaal is een transparant tot doorschijnend edelopaal met mozaïekachtige kleurvlekjes. Kristalopaal is helemaal transparant en moet een mooi kleurenspel hebben op het glasachtige oppervlakte. Andesopaal is turkooiskleurig. Het is meestal opaak, soms doorschijnend. Ethiopische Opaal heeft een prachtige honing bruine kernkleur. Kattenoogopaal: het effect ontstaat door het licht dat weerkaatst van evenwijdige vezels of kanalen. Prasopaal heeft een mooie groene tint, omdat het nikkel bevat. Zeeopaal heeft een mooie blauw/groene kleur die varieert qua intensiteit, soms met dendrietinsluitsels.

 

Geschiedenis:

Opaal wordt al sinds de oudheid als edelsteen bewerkt. Aanvankelijk werd het gebruikt voor de vervaardiging van primitieve werktuigen, later voor siervoorwerpen. Opaal werd al gebruikt door Assyriërs, Babyloniërs en Romeinen.

Opaal is lastig te fotograferen, kleurverschillen zijn mogelijk

 

Opaal cabochon - OP013

 

Opaal cabochon - OP015

 

Opaal cabochon - OP051

 

Opaal cabochon - OP059

 

Opaal cabochon - OP086

 

Opaal cabochon - OP091

 

Opaal cabochon - OP092

 

Opaal cabochon - OP094

 

Opaal cabochon - OP096

 

Opaal cabochon - OP109

 

Opaal cabochon - OPP004

 

Opaal cabochon - OPP008

 

Opaal cabochon - OPP010

 

Opaal cabochon - OPP015

 

Opaal cabochon - OP111

 

Opaal cabochon - OP110

 

Opaal cabochon - OP011